sobota, 23 marca 2013

Zapotrzebowanie energetyczne na białko , węglowodany , tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie w wartości energetyczne u osób ćwiczących wynosi na 1 kg:

-Białko 2g
-Węglowodany 6g
-Tłuszcze 1g

Osoba ważąca  60 kg powinna spożyć  120g białka / 360g węglowodanów/60g tłuszczy

Dzięki tym proporcjom łatwiej zbudować masę mięśniową .


Główne źródło białka :
  • białe mięso (kurczak, indyk),
  • ryby,
  • produkty mleczne (jogurt, mleko, ser),
  • warzywa strączkowe (fasola, groch),
  • soja (ma najwyższą zawartość białka).

Źródła węglowodanów złożonych:
  • produkty pełnoziarniste: brązowy ryż, jęczmień,
  • warzywa,
  • suszony groszek, fasola,
  • świeże i suszone owoce,
  • ziemniaki,
  • dynia,
  • makarony.

Tłuszcze dzielimy na:
nasycone
  1. nienasycone:
  • jednonienasycone
  • wielonienasycone
Tłuszcze nasycone, są szkodliwe dla naszego organizmu, dlatego powinny stanowić maksymalnie 10% konsumowanych kalorii. Głównym ich źródłem są pełnotłuste produkty mleczne (ser, lody, śmietana), oleje, produkty pochodzenia zwierzęcego, mięso (wołowina, wieprzowina, szynka, kiełbasa) i oleje (palmowy, kokosowy, lniany).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz