-Białko 2g
-Węglowodany 6g
-Tłuszcze 1g
Osoba ważąca 60 kg powinna spożyć 120g białka / 360g węglowodanów/60g tłuszczy
Dzięki tym proporcjom łatwiej zbudować masę mięśniową .
Główne źródło białka :
- białe mięso (kurczak, indyk),
- ryby,
- produkty mleczne (jogurt, mleko, ser),
- warzywa strączkowe (fasola, groch),
- soja (ma najwyższą zawartość białka).
Źródła węglowodanów złożonych:
- produkty pełnoziarniste: brązowy ryż, jęczmień,
- warzywa,
- suszony groszek, fasola,
- świeże i suszone owoce,
- ziemniaki,
- dynia,
- makarony.
Tłuszcze dzielimy na:
nasycone
- nienasycone:
- jednonienasycone
- wielonienasycone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz